Silan Logo Silan Suprême Silan Suprême

FAQ

Kakšne prednosti ponuja Silan?

Zaščito in mehkobo tekstilnih izdelkov

Zaradi pogostega pranja bombaža, lahko naravne in sintetične tkanine izgubijo svojo prvotno mehkobo in trajnost. Barve zbledijo. Mehčalec Silan ovije in zavaruje vsako posamezno vlakno, jih zgladi in naredi bolj fleksibilne. Ti učinki povzročajo občutno ohranitev tekstila in barv: perilo oprano s Silanom ima daljšo življenjsko dobo in barve ostanejo svetle dlje - prav tako je s tem pojasnjen občutek nežnega perila na vaši koži.

Preprečuje tvorjenje elektrostatike

Sintetični tekstilni izdelki se v pralnem in sušilnem stroju pogosto naelektrijo. Ti naelektreni delci privabljajo umazanijo kot magnet. Mehčalec Silan preprečuje tvorjenje elektrostatike med sušenjem. in tako zmanjšuje ponovno umazanijo. Sintetični tekstilni izdelki tako ostanejo čisti dlje časa.

Enostavnejše likanje

Likanje je veliko lažje, saj so vlakna že predhodno omehčana z mehčalcem. Povzroča manj gubic, ki so tudi manj globoke. Mnogo tekstilnih izdelkov ni potrebo likati.

Hitrejše sušenje

Poleg tega se perilo hitreje suši: z uporabo mehčalca Silan v končnem izpiranju, perilo pri centrifugiranju ne vpije toliko vode. Tekstilni izdelki vsebujejo manj odvečne vode in se hitreje sušijo.

Kaj vsebuje mehčalec?

Mehčalec vsebuje biološko razgradljive kationske površinsko aktivne snovi (imenovane estrski kvinti), zaradi katerih so tekstilni izdelki mehki, dišave, zaradi katerih tekstilni izdelki prijetno dišijo dlje časa in barve. Sadno odišavljene različice dišav so zaradi varnosti dodane z grenkimi snovmi, da bi tako otrokom preprečili pitje tekočine.

Ali je res, da se perilo oprano z mehčalcem suši počasneje?

Ne. v bistvu je ravno obratno: z uporabo mehčalca Silan pri končnem izpiranju, perilo ne vpije toliko vode. Tekstilni izdelki zato vsebujejo manj odvečne vode. Rezultat je, da se perilo suši hitreje. Za sušenje v sušilnem stroju, ob uporabi priporočenega odmerka Silana, se lahko čas sušenja skrajša za do deset minut.

Kaj se zgodi, če uporabim preveč/premalo Silana?

Pri prenizkem odmerku, se pozitivne lastnosti Silana ne dosežejo optimalno. Prevelik odmerek - še posebej pri pranju brisač - lahko zmanjša absorpcijo tekstilnih izdelkov. Zato vam priporočamo, da uporabite priporočen odmerek za vsako pranje.

Ali lahko uporabljam mehčalec za vse vrste tekstilnih izdelkov - tudi za tkanine, ki prepuščajo zrak, kot Gore-Tex?

Za tkanine z membrano, ki prepušča zrak (Goretex, Sympatex) in funkcionalne tekstilne izdelke iz mikrovlaken ni priporočljivo uporabljati mehčalca. Mehčalec lahko vpliva na funkcijo membran. Če pa tkanino z membrano vseeno operete z mehčalcem, ne skrbite: ko boste tkanino naslednjič oprali brez mehčalca, bo funkcija obnovljena.

Ali obstajajo kakšni tekstilni izdelki, za katere ni priporočljivo uporabiti mehčalca?

Za tkanine z membrano, ki prepušča zrak (Goretex, Sympatex) in funkcionalne tekstilne izdelke iz mikrovlaken ni priporočljivo uporabljati mehčalca. Mehčalec lahko vpliva na funkcijo membran.

Kako naj uporabljam Silan dryer freshness?

Silan dryer freshness dodajte v predelek za tekoči mehčalec v pralnem stroju, tako kot običajni mehčalec. Ne glede na to, ali boste perilo dali v sušilni stroj ali ne, bo perilo mehko in intenzivno sveže odišavljeno.
Pozor, ne dodajate ga v sušilni stroj!

Ali mehčalci škodujejo okolju?

Do 1990-ih let se je kot osnova za mehčalce uporabljala kationsko površinsko aktivna snov distearildimentilamonij (DSDMAC). Pomanjkljivosti v biološki razgradljivosti DSDMAC so privedle do iskanja ustreznih zamenjav. Te so bile najdene v razredu snovi Esterkviti (EQ). Zato so še vrsto let površinsko aktivne snovi v mehčalcu Silan hitro, enostavno in še posebej v celoti biološko razgradljive.

Ali ni ekološko bolje, če ne uporabljamo Silana?

Z uporabomehčalca Silan v končnem izpiranju, perilo ne vpije toliko vode pri centrifugiranju. Tekstilni izdelki vsebujejo manj odvečne vode. Rezultat: čas sušenja v sušilnem stroju se lahko občutno zmanjša, s čimer prihranimo energijo.

Likanje je z uporabo Silana lažje, saj je mehko izprano perilo po sušenju bolj gladko. Čas likanja se lahko občutno zmanjša, s čimer prav tako prihranimo energijo.

To pomeni, da Silan pomaga pri prihranku energije. Ker so sestavine v Silanu prav tako biološko razgradljive (glejte vprašanje: Ali mehčalci škodujejo okolju?), ekološka kritika iz zgodnjih 90-ih let ni upravičena.

Ali lahko uporabljam mehčalec na svojem perilu, če imam zelo občutljivo kožo?

Nedavne študije potrjujejo, da je uporaba mehčalca Silan varna za ljudi z občutljivo kožo. Aktivne sestavine nežnega mehčalca Silan, gladijo površine tekstilnih izdelkov in jih naredijo mehkejše. Za občutljivo kožo je to koristna prednost, saj mehki tekstilni izdelki povzročijo bistveno manj draženja kože. V mnogih primerih je z uporabo mehčalce mogoče izboljšati stanje kože.
Za občutljivo kožo je priporočljiva uporaba mehčalca Silan, saj so za to različico značilne lastnosti, ki so združljive s kožo.

Kakšne so prednosti alternative za občutljivo kožo?


Na splošno mehčalec vzdržuje in gladi tekstilne izdelke in jih naredi mehkejše. To je za občutljivo kožo jasna prednost. Če želite še bolj zaščititi svojo kožo, priporočamo uporabo mehčalca Silan Sensitive. Ta različica vsebuje sestavine, ki so blage za kožo in se lahko uporablja na zelo občutljivi koži in nežni koži dojenčkov. Ustreznost je bila preverjena in potrjena v dermatoloških študijah pri ljudeh z občutljivo kožo, alergijami in pri majhnih otrocih.

Ali lahko mehčalec uporabim tudi na otroškem perilu?

Na splošno mehčalec vzdržuje in gladi tekstilne izdelke in jih naredi mehkejše. Za občutljivo kožo je to koristna prednost, saj mehki tekstilni izdelki povzročijo bistveno manj draženja kože.
Pri zelo občutljivi koži otrok je priporočljiva uporaba mehčalca Silan Sensitive. Za to različico so značilne sestavine, ki so še posebej prijazne do kože.